Sjukdomsspridning

Hejhej.

Idag tänkte jag blogga om något som är oundvikligt när det kommer till växter, vissa är mer otursdrabbade än andra.

Plötsligt händer det. Det som händer alla, till och med den bäste. Dina pelargoner blir sjuka eller drabbas av löss! Bryt inte ihop riktigt ännu dock. I de flesta fall om det upptäcks i tid så går det rädda plantan. Detta görs enklast med regelbundna kontroller och att du vet vad och var du ska kolla.

Se till att kolla bladen så ofta som möjligt både på ovansidan och undersidan då många sjukdomar syns där. Hittar du till exempel gulaktiga fläckar på ovansidan kan det handla om pelargonrost. Upptäcks den i tid går det bra att ställa blomman i karantän och spreja med bekämpningsmedel och plocka bort de drabbade bladen. Är blomman för svårt smittad måste den kastas.

Stjälkar kan också drabbas av en rad sjukdomar. Den vanligaste är knippebakterios och ser ut som en knöl som ofta växer just vid jordytan. Om du omedelbart tar bort knölen hinner den inte börja stjäla energi från blomman och tillväxten kommer inte hämmas. Om du upptäcker löss är det bäst att sopa bort så många du kan med fingrarna. Spreja sedan plantan med vatten och såpa. Gör det inte för ofta dock. Det räcker med någon veckas mellanrum. 

 

Jag hoppas att mina tips kan hjälpa er att få era pelargoner att hålla sig friska och fina längre! 

25 jan 2016




Kontakta oss











(Lämna tom)