Blogg

Lös vanliga problem med dina pelargoner

9 nov 2018

Pelargoner är för det mesta rätt så lättskötta. Nästan så lätt att du kan sitta jämte dem och spela på Ninja Casino och göra ingenting med dem. Dock kan dessa små rara blommor drabbas av lite olika problem. De kan få vita flygare, pelargonrost, eller att de inte blommar. Det finns dock sätt att rädda dem på! Skulle du till exempel få bladlöss, så är det bara att spreja med såpvatten. Då direkt på bladlössen. Om man får vita flygare, som ofta drabbar änglapelargoner och engelska pelargoner, så kan det vara svårt om det gått långt. Men testa att blanda 1/3 dl såpsprit som finns på apotek med 1 liter vatten och duscha plantan med det.

Lösa andra problem med blommorna

Ibland kan det komma gnagskador på bladen. Då är det oftast en fjärilslarv som varit framme. De kan sitta under bladen eller ytligt i jorden. Det finns två alternativ, döda den, eller låta den äta lite, det kan det ju vara värt, eller hur! Skulle pelargonen inte blomma så kan orsaken vara att den stått för mörkt. En annan orsak kan vara att krukan är för stor. Så ta fram den i ljuset och kanske plantera om den så ska du se att det händer något. Pelargoner kan även drabbas av pelargonrost. Det är gula och rödbruna prickar på bladen. Är angripet stort så kasta plantan, annars knipsa av bladen som är angripna.

Bästa jorden till pelargoner

18 feb 2018

Använd särskild pelargonjord till dina pelargoner, det är helt klart den bästa jorden för pelargoner. Om du använder pelargonjord kommer du dels få en finare, dels få en större pelargonplanta - alltså helt perfekt.

Den här pelargonjorde tycker jag är bästa jorden till pelargoner.

Hur sköter man pelargoner?

4 jan 2018

Det är en fråga jag ofta får faktiskt, jag har skrivit ett helt inlägg om skötsel för pelargoner, läs mitt inlägg och samla inspiration för att ta hand om dina pelargoner på bästa sätt i vår!

Vad gör man med pelargoner på vintern?

12 dec 2017

På vintern kan du ställa ner dina pelargoner i källaren, eller på en plats där de står svalt. Eftersom pelargoner ursprungligen är från Sydamerika, trivs det i kyla under vintern och i solen på sommaren. Förvara pelargonerna i ca 10 grader under vintern!

Är pelargoner svåra att sköta?

16 nov 2017

Nej, jag skulle inte säga att pelargoner är svåra att sköta.

Så länge dina pelargoner vattnas vid behov, men vattna inte för mycket. Det gör inget om jorden torkar ut mellan vattningarna.

Hur övervintrar man pelargoner?

4 okt 2017

Det är en fråga som tål att funderas över nu när hösten är här. Jag har faktistk skrivit ett helt inlägg om hur man övervintrar pelargoner, läs inlägget för att bevara dina pelargoner till nästa år!

Varför blommar inte mina pelargoner?

26 aug 2017

Placera pelargonerna i solen, för de älskar solljus. Om dina pelargoner bara får sol så brukar de blomma.

Och håll pelargonerna ganska torra. Om de får för mkt vatten och för mkt näring producerar pelarognerna mer blad än blommor.

Lycka till med att få dina pelargoner att blomma!

Hur ofta vattna pelargoner?

10 jul 2017

Det är en fråga jag ofta brukar få. Och hur ofta man ska vattna pelargoner beror lite på hur mycket sol de får och inte.

Vattna inte pelargonerna för ofta, låt gärna jorden torka lite mellan vattningarna.

Små krukor: vattna dagligen om solen skiner

Stora krukor: mer sällan.

Pelargonernas blad kan bli gula och vissna både när de blivit uttorkade och när de har vattnats för mycket, så känn efter i jorden och anpassa efter hur mycket dina pelargoner står i solen.

Vackra pelargoner

18 jun 2017

Finns det en vackrare blomma än pelargoner? Skulle inte tro det

 

/pal.jpg

Röd är nog min favoirtfärg på pelargoner, vilken färg är er favorit?

Odla egna pelargoner?

24 maj 2017

Något som är väldigt populärt är faktiskt att odla egna pelargoner, det gör man genom pelargonfrön som sedan blir nya, vackra pelargoner.

Lite roligt att kunna berätta att man odlat pelargonerna helt själv när man får gäster!

Här kan du köpa pelargonfrön!

Pelargonernas högtid är här

6 apr 2017

Våren kommer och det börjar bli dags att plocka fram pelargonerna ur sin vinterdvala eller köpa nya om dina pelargoner från förra året inte överlevde vintern!

Äntligen är årets bästa tid här!

Plantera pelargoner

4 mar 2017

För att plantera pelargoner på ett enkelt sätt gör du såhär:
  1. Lätt lite lecakulor i botten på en kruka
  2. Sätt ner pelargonplantan i jorden, så den kommer lite längre ned i jorden än när den var i den medföljande plastkrukan.
  3. Fyll på med jord i krukan
  4. Tryck lite lätt med handen och platta till
  5. Vattna ordentligt

Tänk på att ta en lite större kruka - pelargonerna trivs bäst när de har gott om plats!

Skötselråd pelargon

14 jan 2017

Mina bästa skötselråd för pelargoner, nu när det faktiskt snart är dags att plocka fram pelargonerna igen - nåja, iallafall om några månader!

  • På sommartiden bör du ha pelargonerna ute i en ljus men lätt skuggad plats. Undvik direkt solljus, för då bränns eller bleks pelargonerna.
  • Håll alltid jorden fuktig, jorden ska aldrig bli blöt.
  • Under vår och höst bör du använda pelargonnäring i vattnet när du vattnat
  • Under vintern ska pelargonerna stå så ljust som möjligt, de ska vattnas utan näring och försiktigt.

Inspo

24 nov 2016

Saknar du också pelargonerna lika mycket som mig, såhär under vinterhalvåret? Under den här tiden på året brukar jag passa på och samla massvis med inspiration för kommande pelargontid.

Övervintra pelargoner

4 okt 2016

Nu när vintern närmar sig med stormsteg tänkte jag tipsa om hur ni kan få era älsklingar att överleva kylan.

1. Ställ pelargonerna svalt. Dina pelargoner trivs bäst om de får stå svalt och ljust under vintern. Det kan t.ex. vara i en källare, på en vind med fönster eller kanske ett trapphus.

2. Vattna mindre, det räcker att vattna någon gång i månaden, om en sdet

3. Låt pelargonerna vissna, så ge dem ingen näring utan låt dem vissna och gå ner i skönhetssömn tills det våren kommer och det är dags att plocka fram dem igen!

← Äldre inlägg
Kontakta oss(Lämna tom)